GLAZBOM, SLIKOM I RIJEČJU KROZ HRVATSKU

GLAZBOM, SLIKOM I RIJEČJU KROZ HRVATSKU

U srijedu, 5. lipnja 2024. u novoobnovljenom prostoru Gradske munjare u Petrinji studenti i profesori Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Petrinji predstavili su projekt Glazbom, slikom i riječju kroz Hrvatsku. Na početku su sudionike koncerta i njihove goste pozdravio prodekan prof. dr. sc. Marko Badrić i zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje prof. dr. sc. Ivan Prskalo.

Voditeljica institucijskog projekta doc. dr. sc. Jelena Blašković Galeković i dirigentica zbora Magistri Petrinienses u tekstu objavljenom u, za ovu prigodu, tiskanoj brošuri ističe kako je cilj projekta uključivanje studenata učiteljskoga i odgojiteljskoga studija u proces i realizaciju integriranoga umjetničkog projekta, a stečeno iskustvo u radu na ovom projektu smjerokaz njihovom budućem profesionalnom životu koji, između ostaloga, uključuje osmišljavanje i provođenje priredbi i različitih manifestacija.

O likovnom dijelu projekta i izložbi studentskih radova govorila je doc. dr. sc. Svetlana Novaković koja je istaknula da se ovim projektom željelo studente potaknuti na aktivnu komunikaciju s baštinom. U okviru likovnih vježbi studenti su kroz različita likovna područja i tehnike (grataža, kolaža, monotipije, linoreza …) i motive za likovno oblikovanje (čipke, glagoljičnoga slova, narodnoga veza, graditeljske baštine…) razvijali svoje likovne sposobnosti, kreativnost i inicijativu što je vidljivo i na izloženim radovima.

Božica Vuić, predavač govorila je odabranim literarnim tekstovima književnika Drage Gervaisa i Ivana Gorana Kovačića te učenika osnovne škole iz svih hrvatskih krajeva. U svom izlaganju Božica Vuić, prof. istaknula je da djeca predškolske i rane školske dobi pokazuju interes za baštinu, žele o njoj slušati, proučavati je, učiti o njoj, a učitelji i odgojitelji trebaju naći načina kako će im je približiti i potaknuti ih da na njezino proučavanje i tako je čuvati, a o tim metodičkim aspektima studenti su promišljali tijekom rada na ovom projektu. Odabrane tekstove govorno je interpretirala Lorella Banozi Tubić, studentica 2. godine Ranog i predškolskoga odgoja i obrazovanja i Božica Vuić, prof.

Zboru petrinjskih studenata Magistri Petrinienses svojim skladnim pjevanjem pridružile su se gošće: članice Vokalne sekcije Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić, voditeljica: Dainela Borć i članice Vokalnog ansambla „Petrusice“, voditeljica: Jasmina Augustić.

Na kraju koncerta zadovoljna publika snažnim aplauzom nagradila je sve sudionike, a druženje je nastavljeno na prigodnom domjenku. Bila je to lijepo ugođena lipanjska večer.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *