Predstavljanje klupe Popevke

Predstavljanje klupe Popevke

Na Odsjeku Učiteljskoga fakulteta u Čakovcu, 1. srpnja 2020., održano je predstavljanje glazbene klupe Popevke koju su zajednički realizirali čakovečki Ogranak Matice hrvatske, Odsjek u Čakovcu i Županija. Poznato je da međimurska popevka za Međimurce i za našu regiju ima veliko značenje pa samo podsjećam da je ona utkana u identitet Međimuraca kao i stoljetnu opstojnost Međimurja kao dijela hrvatske zemlje. 2018. godine međimurska popevka je zaštićena i uvrštena na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

U izradi klupe sudjelovali su kako djelatnici Učiteljskog fakulteta na čelu s prodekanicom i pročelnikom te dekanom tako i Matica na čelu s profesorom Ivanom Pranjićem kao i Županija predvođena županom Matijom Posavcem, posebice u onom financijskom dijelu. Dizajner glazbene klupe je naš mladi predavač i dizajner Andrija Večenaj.

Otvorenje klupe bilo je planirano za obilježavanje Dana Odsjeka, no zbog pandemije Covida-19 ono je moralo biti odgođeno, a danas je realizirano s manjim brojem uzvanika zbog epidemiološke situacije.

Uz vanjsku klupu Popevku s deset prekrasnih popevki po izboru prof. Magdalenića koje se mogu poslušati pritiskom na tipku na klupi kreirana je i web stranica klupapopevka.ufzg.hr na koju je također postavljeno (zasad) 10 predivnih popevki eminentnih izvođača predvođenih nezaboravnom Tetom Lizom kao i obrazloženje značenja same popevke za naše Međimurje, ali i Hrvatsku. Na web stranicu najlakše se dolazi pomoću mobitela skenirajući QR kod na klupi ili upisivanjem adrese u web preglednik. Pozivamo vas da si pogledate web stranicu na kojoj se nalaze fotografije klupe kao i one s današnjega otvorenja.