Izaslanstvo iz Australije u posjetu Učiteljskom fakultetu

Izaslanstvo iz Australije u posjetu Učiteljskom fakultetu

Izaslanstvo škole Holy Family iz Geelonga, Australija boravi u višednevnom posjetu Republici Hrvatskoj te su izrazili želju posjetiti Učiteljski fakultet u Zagrebu. Prodekan za znanost, umjetnost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Damir Velički, predstojnica Katedre za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu prof. dr. sc. Lidija Cvikić te predstojica Katedre za obrazovanje učitelja engleskoga jezika izv. prof. dr. sc. Ivana Cindrić danas su primili na sastanak ravnatelja škole g. Petera Brunta, učiteljicu hrvatskoga jezika te dopredsjednica Udruge učitelja hrvatskoga jezika u Viktoriji gđu Katicu Perinac te višu stručnu savjetnicu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gđu Ivanu Fakac.

 

Škola Holy Family jedina je škola u Australiji u kojoj je hrvatski jezik dio školskoga kurikuluma kao strani jezik (izborni predmet) i mogu ga učiti svi učenici škole, neovisno o porijeklu. Program je uspostavljen 1978. godine te službeno prepoznat od 1980. godine. Navedenim programom škola pripadnicima hrvatske zajednice omogućuje da njihova djeca u okviru škole i redovitoga nastavnoga opterećenja uče hrvatski jezik, a hrvatski jezik od nasljednoga, obiteljskoga jezika na taj način postaje jezik u obrazovanju, čime mu se osigurava viši društveni status, promidžba i očuvanje u iseljeničkoj zajednici Geelonga, Victoria.

 

Izaslanstvo škole izrazilo je zadovoljstvo postojećom podrškom koje joj pružaju ustanove koje se skrbe za Hrvate izvan Republike Hrvatske i nadležno ministarstvo u okviru različitih programa u kojima su sudjelovali i nastavnici Učiteljskoga fakulteta, kao i želju da se uspostavi izravna suradnja škole Holy Family i Učiteljskoga fakulteta.

 

Na obostrano zadovoljstvo zaključeno je da postoji interes za uspostavljanjem suradnje i provođenjem zajedničkih projekata u kojima bi sudjelovali nastavnici i studenti fakulteta te da svojom znanstvenom i stručnom ekpertizom Učiteljski fakultet, a posebno Katedra za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu mogu pružiti snažnu podršku školi Holy Family u daljem unaprjeđenju nastave hrvatskoga jezika i profesionalnom razvoju učitelja.