Međunarodna znanstvena konferencija 5. Međimurski filološki i pedagoški dani

Međunarodna znanstvena konferencija 5. Međimurski filološki i pedagoški dani

U četvrtak, 27. travnja 2023., na Odsjeku Učiteljskoga fakulteta u Čakovcu održana je međunarodna znanstvena konferencija 5. Međimurski filološki i pedagoški dani koja je okupila preko 160 sudionika iz 10 europskih zemalja.

Tema ovogodišnje konferencije bila je Jezik, književnost i obrazovanje – stanje i perspektive. Konferencija je održana hibridno pa su se predavanja odvijala u sedam sekcija kontaktno na samom Odsjeku, dio kontaktnih predavanja prenošen je uživo putem videokonferencije, dok su dvije sekcije konferencije bile potpuno virtualne te su i sami predavači i ostali zainteresirani sudionici pratili konferenciju virtualno.

Ovogodišnja konferencija najveća je od svih dosad održanih na Odsjeku u Čakovcu. Konferencija ima tradiciju dugu četvrt stoljeća koju je započeo prof. dr. emeritus Stjepan Hranjec još devedesetih godina prošlog stoljeća.

U ime domaćina sudionicima konferencije obratili su se dekan Učiteljskoga fakulteta prof. dr.sc. Siniša Opić te prodekanica Odsjeka u Čakovcu prof. dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić, a  u ime uzvanika župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Ureda za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah koja je konferenciju i otvorila.

U plenarnom dijelu predavanja su održale istaknute znanstvenice dr. sc. Fidelma Healy Eames iz Irske o darovitoj djeci, prof. dr. sc. Grmek Ivanek s Mariborskog pedagoškog fakulteta o visokoškolskoj didaktici te prof. dr. sc. Diana Zalar iz Zagreba s temom o dječjoj recepciji književnih djela.

U pojedinim sekcijama autori  su izlagali vrlo zanimljive i aktualne teme, od onih dijalektalnih i jezičnih, preko stranojezičnih, pedagoških, informatičkih, povijesnih, kinezioloških, prirodoslovnih i brojnih drugih. Time Učiteljski fakultet – Odsjek u Čakovcu doista pokazuje i na djelu da kao jedina sveučilišna ustanova u Međimurskoj županiji ima misiju promicanja jezika, kulture, književnosti i obrazovanja. U Organizacijskom odboru ove velike konferencije bili su: prof. dr. Blaženka Filipan-Žignić (predsjednica), doc. dr. Adrijana Višnjić Jevtić, izv. prof. dr. Ivana Nikolić, doc. dr. sc.  Goran Lapat, dr. sc. Hrvoje Šlezak te Mateja Sabo Junger, mag. edu. math. (tajnica konferencije).