Volonterska akcija spašavanja stare i rijetke građe iz fonda knjižnice Odsjeka u Petrinji

Volonterska akcija spašavanja stare i rijetke građe iz fonda knjižnice Odsjeka u Petrinji

U subotu, 13. veljače 2021. godine, u knjižnici Odsjeka u Petrinji provodila se volonterska akcija spašavanja stare i rijetke građe iz fonda knjižnice Odsjeka u Petrinji u kojoj su sudjelovali djelatnici Odjela i pohranu građe iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Akciju je u ime Međunarodnog instituta za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela IIC – Hrvatska grupa, ogranak međunarodnog udruženja restauratora pod nazivom International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works predvodila članica Udruge i rukovoditeljica Odjela za zaštitu i pohranu građe dr. sc. Dragica Krstić.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, kao matična knjižnica za zaštitu knjižne građe kao kulturnog dobra u RH, privremeno će u svome prostoru pohraniti najvredniju knjižnu građu od 1840-tih koju posjeduje knjižnica Odsjeka u Petrinji.
Za potrebe volonterske akcije tvrtka Crescat donirala je veći broj arhivskih kutija. Tvrtka Crescat d.o.o. specijalizirana je za nabavu i distribuciju materijala za preventivnu zaštitu kulturnog blaga, opreme za arhive, muzeje, knjižnice.
Tijekom akcije snimao se i dokumentarni film koji će biti predstavljen na Međunarodnoj konferenciji NSK o zaštiti kulturne baštine u kriznim uvjetima u ožujku. Film će imati engleske podnaslove.