OBILJEŽEN DAN ODSJEKA U ČAKOVCU

OBILJEŽEN DAN ODSJEKA U ČAKOVCU

U četvrtak, 27. travnja 2023., svečanim programom obilježen je Dan Odsjeka u Čakovcu kojim je proslavljena 144. obljetnica obrazovanja učitelja u Čakovcu te 48. obljetnica obrazovanja odgojitelja.

U ime domaćina sve sudionike pozdravila je prodekanica Odsjeka prof. dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić koja se osvrnula na bogatu povijest ustanove ističući najvažnije datume i godine u razvoju Odsjeka u Čakovcu i naglasila važna postignuća Odsjeka u Čakovcu: obnovu vanjske ovojnice glavne zgrade Odsjeka u Čakovcu, izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu, dovršenje izložbe o povijesti odsjeka od 1879. do 2023., njegovanje trajne vanjske izložbe te glazbene klupe s međimurskom popevkom, podizanje biste zaslužnicima u aleji velikana, održavanje znanstvenih konferencija, poboljšanje standarda studenata u vidu izgradnje multifunkcionalne balon dvorane. Poseban naglasak u svom govoru stavila je na studijske programe za sadašnjost i budućnost, a naročito na novi studijski program učiteljskog studija sa smjerom cjeloživotno obrazovanje i obrazovanje odraslih čiji je cilj odgovoriti na interkulturalne izazove u našem društvu. Za kraj iskreno je zahvalila svima koji su financijskim i drugim doprinosom podržali projekte Odsjeka u Čakovcu, a ponajprije Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu.

            Dekan Učiteljskog fakulteta prof. dr.sc. Siniša Opić u podužem i zanimljivom govoru posebno je istaknuo: „Djecu dajete onima kojima najviše vjerujte, a to su učitelji i odgojitelji. Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu danas je suvremena ustanova na kojoj se ti kadrovi kvalitetno obrazuju te, uz redovni program, nudimo tri doktorska i pet poslijediplomskih specijalističkih programa“, čestitavši rođendan Odsjeka u vlastito ime te u ime rektora.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kroz simboliku brojki pozdravio je okupljene na svečanosti naglasivši: „Čast mi je čestitati vam 144. godišnjicu izobrazbe na našem području, 104. godišnjicu obrazovanja na hrvatskom jeziku, te 48 godina sustava obrazovanja odgojitelja. Posebno se osvrnuo na dosadašnju uspješnu i dugogodišnju suradnju Učiteljskog fakulteta i Međimurske županije te obećao daljnju potporu visokoškolskom obrazovanju u Međimurju. U ime gradonačelnice Ljerke Cividini okupljene je pozdravio i pročelnik David Vugrinec.

Svečanost je nastavljena bogatim kulturno umjetničkim programom i podjelom zahvalnica svima koji su doprinijeli razvitku Odsjeka kao i onima koji su tijekom godine uspješno surađivali s Učiteljskim fakultetom – Odsjekom u Čakovcu.