2. lutkarski festival Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

2. lutkarski festival Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

2. LUF UF održan je na Odsjeku u Čakovcu 28. i 29.09. 2023.

Bogat festivalski program sastojao se od umjetničkog djela kojeg su činile selektirane lutkarske predstave u izvedbi odgojitelja iz Zadra, Ogulina i Zagreba  te lutkarskih radionica za djecu.

U okviru navedenog umjetničkog programa sudjelovalo je oko tristotinjak djece iz čakovečkih vrtića DV Cvrčak i DV Cipelica te njihovih područnih odjeljenja.

Ujedno je u okviru umjetničkog djela otvorena izložba Čudesan svijet lutaka u reperezentativnom prostoru u samom centru Čakovca, Galeriji Scheier. https://80ad72d33a.clvaw-cdnwnd.com/5c8e07ae698b0662cf607e2f40fbb92e/200000120-9adcb9adcc/KATALOG%20IZLOŽBE%20LUF%20UF-4.mp4?ph=80ad72d33a

Stručno usavršavanje iz područja lutkarstva u okviru 2. LUF UF-a u vidu predavanja i umjetničkih radionica održano je za 90 sudionika koje su činili odgojitelji i učitelji.

Predavanja i radionice bile su usmjerene prema interdisciplinarnosti lutkarstva kao medija.

Ističemo predavanja održana prvog dana festivala: Kamišibaj za svakoga  Aksinije Kermauner, zatim Dramsko izražavanje u psihoterapijskom kontekstu Damira MIholića te Scensku lutku u dječjem svijetu Branimira Mendeša uz paralelne radionice Osnovne tehnike psihodrame  Damira MIholića i Pripovjednu kutijicuMargarete Peršić. Dan smo završavili predstavljanjem knjige Vlaste Pokrivke Lutke su nas odabrale.

Drugi dan festivala započeo je paralelnim radionicama Kazalište predmeta i materijala Marijane Županić Benić i Igram se i učim- lutke od papira Viktorije Nevistić. Zatim su uslijedila predavanja Lutka pratitelj djeteta iz vrtića u školu Sonje Ivić i Stvaralaštvo za djecu Arsena Dedića Andrijane Kos Lajtman. Stručno usavršavanje završeno je s paralelnim radionicama Stih može biti glasan i tih Katarine Kolega i Marionete i animacija marionete Dubravka Torjanca.

Festival je završio okruglim stolom pod nazivom Kakva usavršavanja trebamo? Pritom su sudionici festival iznijeli svoje dojmove o festivalu i samom programu te prijedloge za buduća usavršavanja u vidu predavanja i  radionica na kojima bi voljeli prisustvovati.

Festival je realiziran uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, Međimurske županije i

HC UNIMA.

Vidimo se opet dogodine krajem rujna na 3. LUF UF-u!

Više o LUF UF-u možete saznati na mrežnim stranicama https://www.luf-uf.com