Na Učiteljskome fakultetu održana 3. međunarodna umjetničko-znanstvena konferencija ACE Zagreb 2022.

Na Učiteljskome fakultetu održana 3. međunarodna umjetničko-znanstvena konferencija ACE Zagreb 2022.

1. i 2. rujna 2022. na Učiteljskom fakultetu održana je 3. međunarodna umjetničko-znanstvena konferencija ACE Zagreb 2022. u suorganizaciji Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te uz partnerstvo Muzeja za umjetnost i obrt, Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramskih umjetnosti, Muzičke akademije i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Ovogodišnja Konferencija bavila se poljem umjetnosti i onime što ono podrazumijeva te je njezina tema bila primarno usmjerena na širenje granica i spoznaja o umjetnosti u društvu, ali i na osobni doživljaj i izraz putem umjetnosti. Sama izlaganja konceptualno su bila razvrstana unutar nekoliko podtema:

  • Umjetničko obrazovanje u vrijeme pandemije
  • Prožimanje umjetnosti i digitalnih tehnologija
  • Cjeloviti razvoj putem umjetničkog obrazovanja
  • Istraživanje stvaralačkog procesa te
  • Izazovi razvoja umjetničkog polja.

Na svečanom otvorenju okupljene su pozdravili dekan Fakulteta prof. dr. sc. Siniša Opić, prodekan za znanost, umjetnost i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Damir Velički te organizatorice Konferencije: prof. dr. art. Antonija Balić Šimrak i doc. dr. sc. Marijana Županić Benić.

Pozvana predavanja održali su profesorica Pamela Burnard, University of Cambridge (profil nastavnice) na temu: Performing Rebellious Research In and Beyond the Academy i profesor Ricardo Marin Viadel, Universidad de Granada (profil nastavnika) na temu: Visual A/r/tography in schools and contemporary art museums.

U radu Konferencije sudjelovalo je preko 120 izlagača iz Hrvatske, ali i iz brojnih drugih zemalja kao što su Austrija, Bosna i Hercegovina, Čile, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Srbija, Španjolska, Tajvan, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge. Sudjelovanje je bilo moguće i putem prethodno pripremljenih virtualnih izlaganja. Održano je sedam umjetničkih radionica i Škola argentinskog tanga. Program Konferencije dostupan je na službenim stranicama Konferencije, a videosažetak pogledajte ovdje.