Realiziran posjet Učiteljskomu fakultetu dekanice i prodekanice partnerskoga fakulteta Faculty of Education, Bar-Ilan University, Izrael

Realiziran posjet Učiteljskomu fakultetu dekanice i prodekanice partnerskoga fakulteta Faculty of Education, Bar-Ilan University, Izrael

Na Učiteljskom fakultetu boravile su od 2. do 4. svibnja 2023. u sklopu Erasmus+ programa mobilnosti prof. dr. sc. Zehavit Gross, dekanica i prof. dr. sc. Rachel Schiff, prodekanica fakulteta Faculty of Education, Bar-Ilan University, Izrael. U sklopu posjeta održale su vrlo informativan i konstruktivan sastanak dekanom prof. dr. sc. Sinišom Opićem i prodekanom za znanost, umjetnost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Damirom Veličkim te niz sastanaka i susreta s predstavnicima znanstveno-nastavnog osoblja Fakulteta. Profesorice su u Zagrebu boravile kao gošće prof. dr. sc. Vlatke Domović i prof. dr. sc. Andree Feldman.

 

U Uredu rektora održan je sastanak između gošća i predstavnika Učiteljskoga fakulteta i predstavnika Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatsko-izraelskoga poslovnoga kluba. Sastanak je održan uoči predavanja prof. dr. sc. Zehavit Gross održanoga u Auli Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak, 4. svibnja 2023. pod nazivom Reflective Culture of Holocaust Remembrance (RCoHR) – An Innovative Approach for Coping with a National Trauma in a Diverse Setting. Okupljenima su se uvodno obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju prof. dr. sc. Jurica Pavičić i dekan Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Siniša Opić koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom s profesoricom Gross te najavio rad na razvoju suradnje i zajedničkih projekata s partnerskim fakultetom Bar-Ilan Sveučilišta u Izraelu.

Tijekom predavanja prof. dr. sc. Zehavit Gross predstavila je projekt koji financira Izraelska znanstvena zaklada (Israel Science Foundation – ISF), čiji je cilj istraživanje načina na koji se sjećanje na holokaust obrađuje i posreduje učenicima u različitim obrazovnim institucijama u okviru židovskih i arapskih zajednica u Izraelu. Također, analizira se i kako se tzv. reflektivna kultura sjećanja na holokaust (Reflective Culture of Holocaust Remembrance – RCoHR) može njegovati u izraelskom obrazovnom sustavu i može li se, te na koji način, replicirati i implementirati kao inovativni teorijski i praktični pristup u suočavanju i nošenju s različitim nacionalnim traumama u drugim kontekstima i na drugim mjestima.

Uz dužnost dekanice Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta Bar-Ilan, prof. dr. sc. Zehavit Gross obnaša i dužnost predsjednice UNESCO-ove Katedre za obrazovanje, ljudske vrijednosti, toleranciju, demokraciju i mir (UNESCO Chair in Education for Human Values, Tolerance Democracy and Peace). Također, predsjednica je odbora Sal Van Gelder centra za istraživanje i podučavanje holokausta (Sal Van Gelder Center for Holocaust Research & Instruction). Njezino istraživanje usmjereno je na međuvjersko obrazovanje, mirovno obrazovanje i obrazovanje o holokaustu. Godine 2016. pozvana je u Ujedinjene narode kako bi održala govor na posebnom simpoziju o budućnosti obrazovanja o holokaustu u cijelom svijetu. Autorica je i urednica brojnih članaka i knjiga te dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada.

Učiteljski fakultet ponosan je što je imao prilike ugostiti dvije predstavnice uprave eminentnog i visoko rangiranog Sveučilišta Bar-Ilan u Izraelu te se nadamo budućoj uspješnoj suradnji.

Više od predavanju profesorice Gross možete pročitati na stranicama Sveučilišta u Zagrebu, http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/na-sveucilistu-u-zagrebu-odrzano-predavanje-o-sjecanju-na-holokaust/.