Prof. dr. sc. Đuro Blažeka dobitnik godišnje „Nagrade Ivan Filipović“ u području znanstvenog i stručnog rada

Prof. dr. sc. Đuro Blažeka dobitnik godišnje „Nagrade Ivan Filipović“ u području znanstvenog i stručnog rada

 

Temeljem Odluke o dodjeli „Nagrade Ivan Filipović“ za 2022. godinu dugogodišnji profesor Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, član Katedre za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu prof. dr. sc. Đuro Blažeka nagrađen je godišnjom „Nagradom Ivan Filipović“ u području znanstvenog i stručnog rada. Svečana dodjela Nagrade održana je 26. lipnja 2023. godine u Osnovnoj školi „Ivan Filipović“ u Velikoj Kopanici, rodnom mjestu tog znamenitog hrvatskog učitelja i književnika, povodom dvjestote obljetnice njegova rođenja.

Riječ je o prestižnoj Nagradi Republike Hrvatske za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti koju priprema Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koja predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju.

Dr. sc. Đuro Blažeka, redoviti profesor u trajnom zvanju Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dao je veliki doprinos razvoju kroatistike i slavistike, a posebno dijalektološkim (leksičkim) istraživanjima. Kao dio Integriranoga preddiplomskoga i diplomskoga učiteljskoga studija utemeljio je Modul hrvatskog jezika – inačicu s kajkavskim narječjem za studente učiteljskog studija Odsjeka u Čakovcu, kao i više dijalektoloških kolegija: Razlikovna gramatika, Kajkavsko narječje, Štokavsko i čakavsko narječje, Terenska istraživanja kajkavskih mjesnih govora, Kajkavsko jezično blago.

Posebno važno područje znanstvenog i stručnog djelovanja prof. dr. sc. Đure Blažeke su kontinuirana istraživanja mjesnih govora (jezične, kulturne i identitetske odrednice), kao što su tijekom 2022. godine završen Rječnik govora Kotoribe i prikupljanje leksika govora Štrigove. Budući da su u istraživanju aktivno sudjelovali učitelji osnovnih škola, učenici i lokalna zajednica, implementiranje slobodnog istraživanja leksika, kako ga je postavio profesor Blažeka, predstavlja metodologijski novum, gdje na taj način prikupljena i obrađena leksička građa predstavlja starije i mlađe slojeve leksika, a vrijedan je lingvistički i interdisciplinarni izvor za etnologe i povjesničare. Tijekom 2022. godine profesor Đuro Blažeka objavio je tri zapažena znanstvena rada u uglednim međunarodnim lingvističkim časopisima (Studia Slavica Academiae Scientiarum Hungaricae), od kojih se posebno izdvaja rad: „O jednom mogućem pristupu istraživanjima vulgarnosti u dijalektalnim govorima“. Član je uredništva jednog od najuglednijih slavističkih časopisa Studia Slavica Academiae Scientiarum Hungaricae, a više je puta bio je gost predavač na uglednim inozemnim sveučilištima (Sydney, Buenos Aires, Budimpešta, Krakow).

Godišnjom „Nagradom Ivan Filipović“ u području osnovnog školstva nagrađen je Siniša Režek, učitelj–savjetnik matematike i fizike, djelatnik Osnovne škole Žitnjak u Zagrebu. Siniša Režek na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu djeluje već petnaest godina u svojstvu vanjskog suradnika kao izvoditelj nastave na matematičkim kolegijima te izbornim kolegijima Šah u osnovnoj školi I i II.

Nataša Ljubić Klemše, učiteljica–savjetnica razredne nastave u I. osnovnoj školi Bjelovar i studentica doktorskog studija Cjeloživotno obrazovanje i obrazovne znanosti na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu također je nagrađena godišnjom „Nagradom Ivan Filipović“ u području osnovnog školstva.

Obrazloženje Odluke o dodjeli „Nagrade Ivan Filipović“ za 2022. godinu dostupno je na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Iskrene čestitke prof. dr. sc. Đuri Blažeki, spomenutim dobitnicima ove prestižne državne nagrade, kao i ostalim laureatima!