In memoriam Iva Gruić (1962 – 2024)

In memoriam Iva Gruić (1962 – 2024)

Odlaskom izv. prof. dr. sc. Ive Gruić Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ostao je bez izvrsne znanstvenice, vrijedne kolegice i suradnice te omiljene profesorice i mentorice.

Iva Gruić diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a doktorirala na Sveučilištu u Birminghamu, u Engleskoj.

U statusu slobodne umjetnice surađivala je s kazalištima za djecu (niz godina kao dramaturginja u Zagrebačkom kazalištu lutaka) i Dramskim programom Hrvatskoga radija (kao urednica i kao autorica radio-dramskih tekstova za djecu i odrasle). Objavljeno je više desetaka njezinih radio-dramskih tekstova, adaptacija i dramatizacija. Njezini su tekstovi u mnogim kazališnim i književnim časopisima (Novi prolog, Quorum, Republika itd.). Pisala je i kazališnu kritiku u Studentskom listu, Poletu, Vjesniku i Jutarnjem listu.

Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Katedri za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu, bila je zaposlena od 1993. godine, najprije u statusu predavačice, više predavačice, profesorice visoke škole i docentice, a od 2021. u statusu izvanredne profesorice. Bila je nositeljica i izvoditeljica kolegija iz scenske kulture, lutkarstva, kazališta za djecu, dramskog odgoja te dramskog stvaralaštva i izražavanja. Autorica je brojnih stručnih i znanstvenih radova o dramskom odgoju i o kazalištu za djecu i mlade. Aktivno je sudjelovala na domaćim i međunarodnim skupovima. Objavila je knjigu o procesnoj drami kao specifičnoj dramskopedagoškoj metodi rada – Prolaz u zamišljeni svijet (2002).

U suradnji s Teatrom Tirena, sudjelovala je u oblikovanju interaktivnih kazališnih programa za djecu i mlade: Pravo na grešku, 1998; Zemlja jabuka, 2000; Oniksova spilja, 2004. Kazališni program Zemlja jabuka nagrađen je na Festivalu alternativne poetike u Mostaru 2000. godine za inovativnu koncepciju odgojnoga kazališta. Bila članica stručnih povjerenstava za dodjelu nagrada na raznim festivalima kazališta za djecu i mlade.

Bila je članica uredništva časopisa Kazalište i Hrvatski časopis za odgoj i obrazovanje te recenzentica za znanstvene radove iz područja kazališta za djecu i dramskog odgoja u raznim časopisima.

Dobitnica je triju nagrada, jedne umjetničke i dviju stručnih: nagrade za dramatizaciju Matovilke u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka na Međunarodnom lutkarskom festivalu u Zagrebu, PIF-u (1993); međunarodne nagrade za poticanje razvoja dramskoga odgoja Grozdanin kikot (Centar za dramski odgoj Bosne i Hercegovine, 2008) i nagrade Hrvatskog centra za dramski odgoj za trajan doprinos afirmiranju i razvoju dramskopedagoške struke u Hrvatskoj (2018).

Osmislila je i od 2015. godine u suradnji s kolegama na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu pokrenula Poslijediplomski specijalistički studij dramske pedagogije, prvi studij takve vrste u ovom dijelu Europe. O potrebi i vrijednosti toga studija svjedoči njegovo kontinuirano trajanje. Godine 2017. na Učiteljskom fakultetu inicirala je pokretanje znanstveno-umjetničkog simpozija o dramskom odgoju, koji se redovito održava i okuplja stručnjake i znanstvenike iz tog područja.

Prisutnost Ive Gruić, njezin entuzijazam, kreativnost i odgovornost u profesionalnom djelovanju te dobrota i vedrina u međuljudskim odnosima nedostajat će studentima, zaposlenicima i suradnicima Učiteljskog Fakulteta. Hvala joj za djela i za riječi.