Učiteljski fakultet dobio park-šumu

Učiteljski fakultet dobio park-šumu

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu za svoj je stoti rođendan dobio sto stabala, koja su zasađena na prostoru ispred glavne zgrade Fakulteta. Time je uspješno realizirana akcija sadnje Sto stabala za sto godina Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu.

Akcija koja simbolizira stogodišnje ulaganje najviših vrijednosti u obrazovanje učitelja i odgojitelja te nadu u rast tih vrijednosti u budućnosti, realizirana je zahvaljujući sponzorstvu Hrvatskih šuma d.o.o.

Stotine korisnika zgrade u Savskoj 77 – studenata Učiteljskog fakulteta, učenika XI. gimnazije, učenika osnovne škole Davorina Trstenjaka, njihovih nastavnika, administrativno-tehničkog osoblja, posjetitelja i susjeda, uživat će u oplemenjenom krajoliku, provoditi nastavu u prirodi, učiti metodiku prirodoslovlja ili samo boraviti u novozasađenoj park-šumi u srcu grada Zagreba.

Vrijedni djelatnici Zagrebačkog holdinga – Podružnica Zrinjevac zasadili su stabla u skladu s planom sadnje. Livada ispred zgrade Fakulteta postala je pravi mali rasadnik najraznovrsnijih sorti drveća prilagođenoga gradskim uvjetima. Novi „stanovnici“ fakultetskog dvorišta imaju egzotične nazive poput: Carpinus betulus „Columnaris“, Juglans nigra, Alnus glutinosa, Liguidambar styraciflua, Tilia platyphillos, Ulmus pumila. O čemu je riječ pogledajte ovdje.

Prvo stablo, Liriodendron tulipifera (tulipanovac) posađeno je 16. studenoga 2019. pokraj Vremenske kapsule u okviru održavanja Međunarodne znanstvene i umjetničke konferencije Suvremene teme u odgoju i obrazovanju – STOO. Uz predstavnike Učiteljskoga fakulteta, sadnji su prisustvovali predstavnici Hrvatskih šuma i Šumarskoga fakulteta. Više o sadnji prvog stabla pogledajte ovdje.

Ponosni na tradiciju Fakulteta koja seže od 1919. godine kada je započela visokoškolska izobrazba na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu 15. studenoga 1919., danas se dičimo postignućima Fakulteta koji broji gotovo 200 zaposlenika i više od 2.700 studenata rekao je prilikom sadnje prvog stabla dekan Fakulteta prof. dr. sc. Siniša Opić. Obraćajući se okupljenima, parafrizirao je jednu američku učiteljicu, spisateljicu, pjesnikinju, Lucy Larcom koja je u 19. stoljeću konstatirala da sadnjom stabla sadimo nadu i da upravo zasađeno stablo treba biti simbol boljeg sutra za naše studente i buduće generacije. Kroz tu prizmu promatramo oplemenjeni krajolik Fakulteta, Vrbika, Trnja – i samog središta grada.