Dan Odsjeka u Čakovcu 2024

Dan Odsjeka u Čakovcu 2024

U četvrtak, 25. travnja 2024. obilježen je Dan Odsjeka u Čakovcu.

Ovogodišnja svečanost bila je u znaku nekoliko jubileja koji snažno svjedoče o prisustvu i neizmjerno važnoj ulozi ove ustanove. Brojne uzvanike pozdravila je prodekanica prof. dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić, istaknuviši da se ove godine obilježava 145. godišnjica postojanja institucije i obrazovanja učitelja u Čakovcu, 105. godišnjica izvođenja nastave na hrvatskome jeziku, te 49. obljetnica obrazovanja odgojitelja. Prodekanica Filipan-Žignić također je naglasila postignuća Odsjeka u ovoj akademskoj godini, od upisa novoga programa za učitelje (Učiteljski studij s Cjeloživotnim obrazovanjem i obrazovanjem odraslih), preko snažne međunarodne projektne suradnje i znanstvenih konferencija ustanove pa do plodne znanstvene produkcije profesora i mnogih studentskih aktivnosti i doprinosa. Posebno je zahvalila Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu i svim drugim partnerima na pomoći pri obnovi zgrada fakulteta i izgradnji balon dvorane.

Dekan, prof. dr. sc. Siniša Opić, gostima svečanosti poželio je dobrodošlicu u jedno od najstarijih i najkvalitetnijih sveučilišta Europe – Sveučilište u Zagrebu: „U novijoj povijesti Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu bilježimo ogroman iskorak u kvaliteti programa, ali smo otišli i u sferu nemogućeg da bismo promijenili moguće – te uz pomoć Međimurske županije u potpunosti završili obnovu ove zgrade u Čakovcu, prave ljepotice u svijetu arhitekture“, istaknuo je dekan Opić. Prorektor za znanost, istraživanje i poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Dubravko Majetić naglasio je da istaknuti jubileji svjedoče da je Čakovec mjesto gdje se tradicija i obrazovanje prepliću na najljepši mogući način, mjesto predanosti učiteljstvu – temelju svakog naprednog društva.

U ime Župana i Međimurske županije, Dan Učiteljskog fakulteta u Čakovcu djelatnicima i studentima čestitala je pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah, poželjevši ustanovi još snažniji rast na dobrobit društvene zajednice koja će Učiteljskom fakultetu uvijek biti dom i potpora.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini poželjela je profesorima i studentima mnogo uspjeha i daljnjih postignuća, dodavši da je Učiteljski fakultet institucija zbog koje je Čakovec već gotovo stoljeće i pol sveučilišni grad: „U ovim predavaonicama znanje su stjecale generacije naših učiteljica i učitelja uz koje mnogi od nas vezuje najljepše uspomene iz svoga školskog doba. Ovo zdanje, odnosno institucija, stoga je iznimno važna i za čuvanje i produbljivanje hrvatskog identiteta Međimurja. Kroz povijest bila je rasadnik znanstvenika te vodećih intelektualaca našeg kraja. Ukratko, ni Čakovec ni Međimurje danas ne bi bili to što jesu da nema ovog fakulteta“, poručila je gradonačelnica.

Svečanu akademiju u čast Dana Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu nastupima su uveličali Županijski tamburaški orkestar Stjepan Bujan Stipić, djevojački zbor Odsjeka, članovi plesnog kluba Takt iz Varaždina Igor Šalamun, Borna Habulan Budja Dita Habuzin, kao i studentice Magdalena Pisačić Marija Blagus. Program su osmislili Tomislav Cvrtila i Branimir Magdalenić, a vodila ga je studentica 3. godine RPOO-a Martina Roža.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *